تظاهرات ضد آمریکایی میلیونی مردم عراق جمعه ای متفاوت را درعراق به تصویر کشیده است؛ مردمی یکپارچه متحد شعار مرگ بر آمریکا را سر می دهند؛ مردمی که اصلی ترین هدف خود را خروج نیروهای آمریکایی از کشورشان بر سر ترامپ فریاد می زنند با صدای رسا به مردم منطقه اخطار می کنند که حضور آمریکا درکشورشان چیزی جز اشغالگری و افزایش دشمنی با ملتهای مسلمان به دنبال ندارد. جعفر قناد باشی کارشناس مسائل سیاسی و بین الملل در این گفت و گو تظاهرات مردم عراق را از زوایای مختلفی بررسی کرده است که در ادامه می خوانیم.
مردم عراق در اقدامی میلیونی تمایلات ضد آمریکایی خود را به نمایش گذاشتند تحلیل شما از این تظاهرات و قیام عمومی علیه آمریکا چیست؟
رستاخیز بزرگ قرن درعراق که انقلاب بزرگ مردم این کشور برای خروج نیروهای آمریکایی از کشور خود است ناشی از ظلم و بیدادهای مختلف سیاستهای استعماری واستکباری آمریکا بر مردم عراق است. تظاهرات میلیونی مردم عراق در یک صد سال پیش علیه آمریکا بی سابقه و واقعه بزرگی است، موضوعی که در تاریخ این کشور ثبت وضبط و ماندگارخواهد شد. مردم عراق امروز واقعه بزرگی را رقم زدند که طبیعتاً در عرصه سیاست خارجی و سیاست داخلی تا سالها تاثیرات نیکویی به جای می گذارد. آنچه این موضوع را بیش از سایر موضوعات سیاسی عراق متمایز و ویژه کرده است اتحاد، همدلی، همراهی و انسجام تمامی مردم در کنار احزاب و سازمانهای مختلف دولتی و غیر دولتی است.اتحاد مردم وگروه های سیاسی عراقی برای پافشاری بر خواسته خود یعنی خروج آمریکا از عراق مسأله مهمی است که از زوایای مختلف باید مورد بررسی قرار بگیرد.
مردم عراق دراین تظاهرات به دنبال تحقق چه موضوعات مهمی درباره نیروهای آمریکایی درکشورشان بودند؟
مردم عراق در راهپیمایی میلیونی و هدفمند خود تحقق چند اصل مهم را مورد نظر دارند؛ مردم عراق با آگاهی به این موضوع که آمریکایی ها بدون هیچ معاهده یا توافقنامه بینالمللی رسمی یا دو جانبهای در کشورشان حضور دارند خواهان خروج آنها شدند،از سوی دیگر مردم عراق بعد از حمله آمریکا و نابودی صدام شاهد ویرانیهای ایجاد شده در کشورشان هستند که حضور آمریکاییها نه تنها برایشان ثمری نداشته بلکه در بیش از یک دهه گذشته زیر ساخت های بسیاری در عراق تخریب و تولید داعش توسط آمریکا صدمات ولطمات غیر قابل جبرانی به این کشور وارد کرد.
افزایش پایگاههای نظامی آمریکا درعراق نیز یکی از دلایل ماندگاری آمریکایی ها دراین کشور شده است، مردم عراق نسبت به افزایش پایگاه های آمریکا به پانزده عدد بسیار معترض هستند چرا که آمریکا بهانه های بیشتری برای باقی ماندن درعراق خواهد داشت، اصلی ترین خواسته مردم عراق اخراج آمریکاییها از کشورشان است.
با توجه به اینکه شاید تاکنون موضوع خروج نیروهای آمریکایی از عراق اینگونه به صورت واحد و یکپارچه توسط مردم فریاد زده نشده واکنش دولتمردان آمریکایی درخروج از عراق تا به حال چگونه بوده است؟
دولتمردان آمریکایی هر گونه درخواست رسمی مقامات عراقی مبنی بر خروج از عراق را به مسائل سیاسی نسبت داده و با این عنوان که خروج نیروهای آمریکایی خواست مردم عراق نیست ماندن خود را دراین کشور توجیه می کردند و دولت را متهم به سیاسی کاری و سخن گفتن از جانب خود نه از جانب مردم می کردند؛ تظاهرات امروز مردم عراق پاسخ دندان شکنی به یاوه گوییها و بهانه تراشیهای آمریکاییهاست. امروز آمریکایی ها به صراحت در برابر خواسته اصلی مردم عراق قرار گرفته اند که یک پارچه خواهان خروج از کشورشان هستند؛ امروزآمریکایی ها در برابر اعتراض صاحبان اصلی عراق قرار گرفته اند؛ مردمی که آمریکاییها را نیروهای متجاوزخطاب می کنند ویک صدا خواهان بیرون رفتنشان از سرزمین مادری خود هستند. قاعدتاً این موضوع برای آمریکایی ها بسیار شگفت آورو شاید شرم آور باشد، چرا که اگر عملکرد آمریکاییها برای مردم عراق مطلوب بود یا اینکه مردم عراق باور داشتند که نقش وحضور آمریکاییها در از بین بردن داعش موثر بوده است طبعا خواهان باقی ماندن آمریکا در کشور خود می بودند؛ بنابراین تظاهرات و اعتراض میلیونی مردم عراق نسبت به حضور آمریکایی ها در این کشور نشان دهنده عملکرد نامطلوب و سلطه گرانه آمریکا درعراق است.حضور اقشار مختلف مردمی در تظاهرات و اینکه همه اعضای خانواده از زن و مرد تا کوچک و بزرگ به این نتیجه رسیدهاند که حضور نیروهای آمریکایی موجب خفت و سرشکستگی آنهاست بیانگر عدم علاقه مردم عراق به باقی ماندن آمریکایی ها در سرزمین خود است چرا که عراقی ها به هیچ وجه مایل نیستند مستعمره آمریکا باشند. تلاش مردم عراق برای داشتن استقلال ستودنی است؛ توانمندیهای ویژه سرزمینی و قابلیتهای نیروی انسانی این کشور ظرفیت های خوبی برای توسعه عراق بدون حضور آمریکایی ها ایجاد کرده است؛ امروز مردم عراق به خوبی میدانند که داعش محصول سیاست سلطه گری آمریکاست و تروریسم تکفیری با حمایت های آمریکایی جان گرفت که موجب کشته شدن بسیاری از دانشمندان و از دست دادن بافتهای تاریخی و فرهنگ چند هزار ساله این کشور شد. مردم عراق زخم خورده حضور آمریکا در کشورشان هستند لذا امروز به صورت جدی با گوشت و پوست خود به دنبال اخراج آمریکایی ها از کشور خود و حتی منطقه هستند.
اثرات داخلی تظاهرات میلیونی مردم عراق که خواستاراخراج نیروهای آمریکایی از کشورشان هستند چگونه ارزیابی می کنید؟
عراق نزدیک به ۴ ماه است که در آشوبی به سرمیبرد که ماحصل سیاستهای از پیش نوشته شده آمریکایی ها و دیکته آن به عوامل خود دراین کشور است. برخی از گروه های مورد حمایت آمریکا درعراق که کاملا وابسته به سفارت آمریکا درعراق هستند با ایجاد آشوب و اغتشاش امنیت عراق را از بین بردند و با تفرقه افکنی به دنبال تخریب ساختار سیاسی مردمی این کشور هستند. قاعدتا بعد از تظاهرات میلیونی مردم عراق گروه های اغتشاشگر و آشوبگری که آرامش مردم و امنیت جامعه را به هم میزنند با فضای ضد اغتشاش گری مواجه میشوند که فعالیتهای آشوب طلبانه آنها را محدود خواهد کرد لذا ضمن افزایش امنیت عراق وحدت حاصل شده می تواند علاوه بر حفظ تمامیت ارضی عراق و اعلام استقلال مردم عراق به همه دنیا منجر به بهبودی وضعیت اقتصادی کشور یا زمینه ساز اصلاحات اقتصادی مثبت در عرصههای اداری و کاهش فساد خواهد شد. مردم عراق امروز با این راهپیمایی چندین هدف مهم را تحقق بخشیده اند یا چندین هدف مهم را در مسیر تحقق بخشیدن قرار دادند که یکی از مهمترین آنها خروج نیروهای آمریکایی از این کشور خواهد بود.
اثرات منطقهای تظاهرات میلیونی مردم عراق بر ضد آمریکا را چگونه ارزیابی می کنید؟
سایر ملتهای منطقه که خواستار خروج نیروهای آمریکا از کشورشان هستند؛ یا خواهان بسته شدن پایگاههای آمریکایی در کشورشان هستند امروزاز مردم عراق الگو گرفتند؛ موضوعی که نگرانی سران مرتجع عرب را افزایش میدهد. سران کشورهایی چون عربستان، کویت، امارات و دیگر کشورهای مرتجع عربی نگران الگو گرفتن ملتهایشان از ملت عراق هستند بنابراین میتوان گفت امروز عراقیها به الگویی برای کشورهای دیگری برای حرکتهای ضد آمریکایی تبدیل شدند.
انتهای پیام/
نظر شما